Seleccionar página

L’Institut

La música és el vehicle per arribar a les emocions.
Utilitzem diferents tècniques com la veu, els instruments, improvització…

Què és l’Institut?

L’Institut Català de Musicoteràpia és un espai dedicat a l’estudi i la practica de la musicoteràpia a Barcelona. Va ser fundat l’any 2000 per l’actual directora del centre Núria Escudé.

Som musicoterapeutes, metges i psicòlegs apassionats per les persones i les seves vides. Estem molt interessats a conèixer les qüestions personals de cadascun dels nostres clients i de caminar costat a costat amb ells en els dies mes difícils de la seva existència.

La nostra missió consisteix a crear la motivació, així com aportar el coneixement i les eines necessàries perquè un pugui donar el proper pas rumb a una vida més sana, equilibrada i feliç. Trobem en la musicoteràpia l’aliat perfecte per realitzar la nostra missió.

Tenim una visió holística de l’ésser humà. Entenem que les emocions tenen un paper fonamental dins de la qualitat de vida de l’ésser humà i que una salut plena és la salut de cos, ment i esperit.

Evento musicoterapia de l'Institut Català de Musicoteràpia

Beneficis

  • Afavoreix a l’ajuda d’expressar emocions, la reflexió i l’autoanàlisi.
  • Estimula l’ús de la memòria, l’atenció i del treball en grup omplint el temps amb activitats satisfactòries.
  • Desenvolupa la creativitat i l’experimentació musical com a instrument terapèutic.
  • Propicia diferents canals de comunicació.
  • Assoleix una recompensa psicològica amb el descobriment d’habilitats desconegudes o la recuperació d’habilitats abandonades.
  • Desenvolupa la coordinació dels moviments ajudant a la rehabilitació.
  • Ajuda a sentir-se millor
Evento musicoterapia

Finalitat

La finalitat de la musicoteràpia es gaudir de la musica i comprovar com pot influir en l’estat d’ànim i en les emocions dels participants.

La musica serà l’instrument per crear un entorn musical ric, amb quantitat i diversitat d’estímuls controlats i proporcionar un entorn emocional, psicofisiològic i social equilibrat.

És un espai per incrementar la consciència corporal i emocional; treballar la comunicació i, al tractar-se d’una activitat en grup, fomentar la interrelació interpersonal, sempre atenent les necessitats i atencions individuals.

Degut a la progressiva pèrdua de capacitats intel·lectuals i funcionals pròpies de l’edat i del desenvolupament de la malaltia mental, la finalitat no es curar sinó oferir un espai per interactuar i possibilitar la millora en el benestar i qualitat de vida.

Evento musicoterapia de l'Institut Català de Musicoteràpia

Metodologia

A l’Institut Català de Musicoteràpia fem servir dos tipus de mètodes per realitzar les nostres teràpies:

  • Mètodes actius: Es caracteritza per desenvolupar el cant, el moviment corporal o la psicomotricitat, la improvisació i la familiarització amb els instruments musicals.
  • Mètodes receptius: Es desenvolupen a partir de l’audició, la visualització, la respiració i la relaxació.

L’equip de l’Institut

Programa dissenyat i desenvolupat per un equip multidisciplinari d’experts de renom, amb ampli bagatge professional al camp de la musicoteràpia

Núria Escudé

Núria Escudé

És professora i directora del Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona des del 2002. És psicòloga i professora de piano qualificada. També és directora i musicoterapeuta a l’Institut Català de Musicoteràpia, on ha treballat amb nens amb necessitats especials durant els darrers 15 anys en col·laboració amb la Fundació Barenboim Said.
Membre de la Junta de Directors de l’Associació Internacional de Música i Medicina, Nuria està treballant i investigant musicoteràpia a NICU (Hospital Universitari de Terrassa) i treballa a les Unitats d’Oncologia i Cures Pal·liatives a UPS Hospital de l’Esperança, i també treballa a l’Hospital San Juan de Deu amb pacients afectats amb malaltia d’Alzheimer.

És pianista, clavecinista i escriptor. Docent de Trastorns d’Espectre Autista i coordinador del Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3, al llarg dels anys ha anat enfocant els estudis als TEA i en tècniques de maneig de l’estrès basades en mindfulness.
En particular, en tenir ell mateix un diagnòstic de síndrome d’Asperger, col·labora des de fa anys amb l’Institut Català de Musicoteràpia per desenvolupar noves metodologies terapèutiques per a persones autistes i per conscienciar el públic, a través de la seva activitat de divulgació, sobre el concepte de neurodiversitat.
El novembre de 2018 ha publicat Eccentrico(edicions Effequ), un assaig autobiogràfic sobre autisme i síndrome d’Asperger
És autor del blog www.autism-and-music.com

Fabrizio Acanfora

Fabrizio Acanfora

Liliya Chernoknizhnaya

Liliya Chernoknizhnaya

Magisteri de música per l’Escola Superior de Pedagogia Musical, amb especialitat Professora de música i cant en educació musical.
Professora de piano. Graduada al Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3. Col·labora com a musicoterapeuta amb Institut Català de Musicoteràpia.
Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona-IL3, Màster en Atenció Integral Centrada a la Persona en àmbits d’envelliment i discapacitat per la Universitat de Vic, Psicòloga Clínica per la Universitat Rafael Landívar de Guatemala i Diplomada en Intervencions Assistides amb Animals per Bocalán.
A través de la seva experiència professional ha treballat amb víctimes de violència intrafamiliar, adolescents en situació de risc i persones amb diversitat funcional, àrea on s’ha especialitzat.
Actualment col·labora com a Musicoterapeuta a l’Institut Català de Musicoteràpia, utilitzant la música amb finalitats terapèutiques i preventives amb l’objectiu de promoure l’autonomia personal, millorar la qualitat de vida i garantir els drets de les persones amb algun tipus d’afecció.
Gretel Theilheimer

Gretel Theilheimer