L’Institut

La música és el vehicle per arribar a les emocions.
Utilitzem diferents tècniques com la veu, els instruments, improvització…

Què és l’Institut?

L’Institut Català de Musicoteràpia és un espai dedicat a l’estudi i la pràctica de la musicoteràpia a Barcelona. Va ser fundat l’any 2000 per l’actual directora del centre Núria Escudé.
Som un equip de musicoterapeutes i psicòlegs. La nostra missió consisteix a crear la motivació, aportar el coneixement i les eines necessàries per assolir una vida més sana, equilibrada i feliç. Trobem en la música l’aliat perfecte per realitzar aquesta missió. Tenim una visió holística de l’ésser humà. Entenem que les emocions tenen un paper fonamental dins de la qualitat de vida de l’ésser humà i que una salut plena és la salut de cos, ment i esperit.

Evento musicoterapia de l'Institut Català de Musicoteràpia

Beneficis

  • Afavorim l’expressió d’emocions, reflexions i ajudem a fer autoanàlisi.
  • Estimulem l’ús de la memòria, l’atenció i el treball en grup omplint el temps amb activitats satisfactòries.
  • Desenvolupem la creativitat i l’experimentació musical com a instrument terapèutic.
  • Propiciem diferents canals de comunicació.
  • Aconseguim una recompensa psicològica amb el descobriment d’habilitats desconegudes o amb la recuperació d’habilitats abandonades.
  • Despleguem la coordinació de moviments ajudant a la rehabilitació.
  • Ajudem a millorar la qualitat de vida dels nostres pacients.
Evento musicoterapia

Finalitat

La finalitat de la musicoteràpia és gaudir de la música i conèixer com pot influir en l’estat d’ànim i en les emocions dels participants.

La música serà l’instrument per crear un entorn musical ric, amb quantitat i diversitat d’estímuls controlats i proporcionar un entorn emocional,
psicofisiològic i social equilibrat.

Proporcionem espais per incrementar la consciència corporal i emocional; treballem la comunicació i, en tractar-se d’una activitat en grup, fomentem la
interrelació interpersonal, sempre atenent les necessitats i atencions individuals.

Evento musicoterapia de l'Institut Català de Musicoteràpia

Metodologia

A l’Institut Català de Musicoteràpia fem servir dos tipus de mètodes per realitzar les nostres teràpies:
1. Mètodes actius: es caracteritzen per desenvolupar el cant, el moviment corporal o la psicomotricitat, la improvisació i la familiarització amb els instruments
musicals.
2. Mètodes receptius: es duen a terme a partir de l’audició, la visualització, la respiració i la relaxació.

L’equip de l’Institut

Programa dissenyat i desenvolupat per un equip multidisciplinari d’experts de
renom, amb ampli bagatge professional al camp de la musicoteràpia

Núria Escudé

Núria Escudé

Professora i directora del Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona des del 2002. Psicòloga i professora de piano qualificada. Directora i musicoterapeuta a l’Institut Català de Musicoteràpia, on ha treballat amb nens amb necessitats especials durant els darrers quinze anys en col·laboració amb la Fundació Barenboim Said. Membre de la Junta de Directors de l’Associació Internacional de Música i Medicina (IAMM).
Treballa i investiga en musicoteràpia a l’Hospital del Mar i a les Unitats d’Oncologia i Cures Pal·liatives, a l’hospital de Barcelona a Medicina interna en musicoteràpia.
I al institut Català de musicoteràpia amb  persones amb diversitat funcional, trastorns de personalitat,  problemes d’ansietat i depressió.  I trastorns de l’alimentació entre d’altres.

Pianista, clavecinista i escriptor. Docent de Trastorns d’Espectre Autista i coordinador del Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3,
al llarg dels anys ha anat enfocant els estudis als TEA i en tècniques de maneig de l’estrès basades en mindfulness. En particular, en tenir ell mateix un diagnòstic de síndrome d’Asperger, col·labora des de fa anys amb l’Institut Català de Musicoteràpia per desenvolupar noves metodologies terapèutiques per a persones autistes i per conscienciar el públic, a través de la seva activitat de divulgació, sobre el concepte de neurodiversitat. El novembre de 2018 ha publicat Eccentrico (edicions Effequ), un assaig autobiogràfic sobre autisme i síndrome d’Asperger.
És autor del blog www.autism-and-music.com

Fabrizio Acanfora

Fabrizio Acanfora

Liliya Chernoknizhnaya

Liliya Chernoknizhnaya

Professora de música i cant en educació musical. Magisteri de música per l’Escola Superior de Pedagogia Musical. Professora de piano. Graduada al Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3. Col·labora com a musicoterapeuta amb Institut Català de Musicoteràpia.

Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona-IL3, Màster en Atenció Integral Centrada a la Persona en àmbits d’envelliment i discapacitat per la Universitat de Vic, Psicòloga Clínica per la Universitat Rafael Landívar de Guatemala i Diplomada en Intervencions Assistides amb Animals per Bocalán. A través de la seva experiència professional ha treballat amb víctimes de violència intrafamiliar, adolescents en situació de risc i persones amb diversitat funcional, àrea on s’ha especialitzat. Actualment, col·labora com a Musicoterapeuta a l’Institut Català de Musicoteràpia, utilitzant la música amb finalitats terapèutiques i preventives amb l’objectiu de promoure l’autonomia personal, millorar la qualitat de vida i garantir els drets de les persones amb algun tipus d’afecció.

Gretel Theilheimer

Gretel Theilheimer

Lita Aristizabal

Lita Aristizabal

Musicoterapeuta,  psicòloga  en formació, ,cantant  i  professora de música.  Actualment col·labora com a musicoterapeuta a l’ Institut Català de Musicoteràpia  en persones amb diversitat funcional i trastorns de l’alimentació i a   l’hospital de Barcelona en musicoteràpia i medicina interna. Gran experiència a la clínica en musicoteràpia a l’hospital Santa fe de Bogotà  (uci pediàtrica, neonatanadults i oncologia) . També te experiència amb pacients  amb  Alzheimer  i l’hospital del Mar amb pacients oncològics. Col.labora com a docenr en diveres universitats.

caCatalan