Institut Català de Psicologia
i Musicoteràpia

Un espai dedicat a l’estudi i la pràctica de la musicoteràpia a Barcelona fundat
l’any 2000 per l’actual directora del centre, Núria Escudé
.

Qui som?

Som un equip de musicoterapeutes, psicòlegs i metges. La nostra missió consisteix a promoure motivació, aportar el coneixement i les eines necessàries per assolir una vida més sana, equilibrada i amb més benestar emocional. Trobem en la música l’aliat perfecte per realitzar aquesta missió. Tenim una visió holística de l’ésser humà. Entenem que les emocions tenen un paper fonamental dins de la qualitat de vida de les persones i que una salut plena és la salut del cos, ment i esperit. El nostre enfocament és humanista, basat en la musicoteràpia i la teràpia sistèmica.

Evento musicoterapia

Beneficis

Afavorim l’expressió d’emocions, reflexions i ajudem a fer autoanàlisi.

Estimulem l’ús de la memòria, l’atenció i el treball en grup omplint el temps amb activitats satisfactòries.

Desenvolupem la creativitat i l’experimentació musical com a instrument terapèutic.

Propiciem diferents canals de comunicació.

Aconseguim una recompensa psicològica amb el descobriment d’habilitats desconegudes o amb la recuperació d’habilitats abandonades.

Despleguem la coordinació de moviments ajudant a la rehabilitació.

Ajudem a millorar la qualitat de vida dels nostres pacients.

Evento musicoterapia de l'Institut Català de Musicoteràpia

Finalitat

La musicoteràpia és la disciplina que fa servir la música amb finalitats terapèutiques.La música serà l’instrument per crear un entorn musical ric, amb quantitat i diversitat d’estímuls controlats i proporcionar un entorn emocional, psicofisiològic i social equilibrat.

Proporcionem espais per incrementar la consciència corporal i emocional; treballem la comunicació i, en tractar-se d’una activitat en grup, fomentem la interrelació interpersonal, sempre atenent les necessitats i atencions individuals.

A causa de a la progressiva pèrdua de capacitats intel·lectuals i funcionals pròpies de l’edat i del desenvolupament de la malaltia mental, la finalitat no és curar sinó oferir un espai per interactuar i possibilitar la millora en el benestar i qualitat de vida.

Evento musicoterapia de l'Institut Català de Musicoteràpia

Metodologia

A l’Institut Català de Musicoteràpia fem servir dos tipus de mètodes per realitzar les nostres teràpies:

Mètodes actius: es caracteritzen per desenvolupar el cant, el moviment corporal o la psicomotricitat, la improvisació i la familiarització amb els instruments musicals.

Mètodes receptius: es duen a terme a partir de l’audició, la visualització, la respiració i la relaxació.

Programa dissenyat i desenvolupat per un equip multidisciplinari d’experts de renom, amb ampli bagatge professional al camp de la musicoteràpia.

El nostre equip

Núria Escudé

Núria Escudé

 Psicòloga i professora de piano qualificada. Directora i musicoterapeuta a l’Institut Català de Musicoteràpia, on ha treballat amb nens amb necessitats especials durant els darrers quinze anys en col·laboració amb la Fundació Barenboim Said. Membre de la Junta de Directors de l’Associació Internacional de Música i Medicina (IAMM). Professora i directora del Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona des del 2002. Treballa i investiga en musicoteràpia a l’Hospital Universitari de Terrassa i a les Unitats d’Oncologia i Cures Pal·liatives a l’Hospital de l’Esperança, així com a l’Hospital San Juan de Déu amb pacients afectats amb malaltia d’Alzheimer.

 Docent de Trastorns d’Espectre Autista i coordinador del Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3, al llarg dels anys ha anat enfocant els estudis als TEA i en tècniques de maneig de l’estrès basades en mindfulness. En particular, en tenir ell mateix un diagnòstic de síndrome d’Asperger, col·labora des de fa anys amb l’Institut Català de Musicoteràpia per desenvolupar noves metodologies terapèutiques per a persones autistes i per conscienciar el públic, a través de la seva activitat de divulgació, sobre el concepte de neurodiversitat.
És autor del blog www.autism-and-music.com

Fabrizio Acanfora

Fabrizio Acanfora

Liliya Chernoknizhnaya

Liliya Chernoknizhnaya

Professora de música i cant en educació musical. Magisteri de música per l’Escola Superior de Pedagogia Musical. Professora de piano. Graduada al Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3. Col·labora com a musicoterapeuta amb Institut Català de Musicoteràpia.

Professor Titular i Líder del Laboratori de Música i Intel·ligència Artificial en el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. És Professor i Coordinador de Recerca en el Màster en Musicoteràpia, Universitat de Barcelona, Barcelona. Ha realitzat recerques sobre l’impacte de la música i la musicoteràpia en l’autisme, els trastorns emocionals, les cures pal·liatives, la paràlisi cerebral, els accidents cerebrovasculars i la malaltia de Parkinson.

Dr. Rafael Ramírez

Dr. Rafael Ramírez

Lita Aristizabal

Lita Aristizabal

Musicoterapeuta, psicòloga en formació, ,cantant i professora de música.  Actualment col·labora com a musicoterapeuta a l’ Institut Català de Musicoteràpia en programes amb persones amb diversitat funcional i trastorns de l’alimentació i a l’hospital de Barcelona en musicoteràpia i medicina interna. Gran experiència a la clínica de musicoteràpia a l’hospital Santa fe de Bogotà (UCI pediàtrica, neonatologia i oncologia). També te experiència amb pacients amb Alzheimer i a l’hospital del Mar amb pacients oncològics. Col.labora com a docent en diverses universitats.

Nou Imagotip Institut Català de Musicoteràpia

Direcció: C/ de Muntaner, 393,
3º 2ª, 08021 Barcelona
Telèfon: 627 59 13 81
Contacta: info@icmtbarcelona.com

Veure’n més:

caCatalan